verdrukking

Wat doe je bij paniek in een mensenmassa?

verdrukking

Bij evenementen komen grote groepen mensen samen. Hier kan verdrukking ontstaan door een acuut gevaar, een schrikreactie van de massa of door andere oorzaken.

1 Eigen veiligheid

Let goed op waar je loopt en ga niet tegen de stroom in. Blijf staan en probeer je naar een rustiger en veiliger gebied te bewegen.

2 Beoordeel de situatie

Probeer te ontdekken waar de stroom vandaan komt en heen gaat. Zo kun je beter manoeuvreren.

3 Informeer de hulpdiensten

Als er gewonden zijn en geen hulpdiensten, bel dan 112. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is. Bij een incident met veel mensen kan het telefoonverkeer wegvallen.

4 Verleen hulp

Is de rust enigszins weergekeerd? Kijk dan of je mensen kunt helpen en verleen eerste hulp. Zorg dat slachtoffers wat extra ruimte krijgen.

bij een schrikreactie in een mensenmassa?

Bij een groot ongeluk of een ramp zijn veel verschillende hulpverleners tegelijk actief. Welke taken hebben de verschillende hulpverleners precies?

 • Evenementenvoorbereiding
  Bij evenementen waar veel mensen samenkomen vindt een grondige voorbereiding van het evenement plaats. Gemeente, politie, brandweer, de geneeskundige hulpverlening maken samen een plan en bedenken scenario’s voor als het toch mis gaat.
 • Crowd Management
  De politie en organiserende partijen doen tijdens grote evenementen aan crowd management. Door toegangswegen te openen of te sluiten, mensenstromen te vertragen of mensen te weigeren kan een opeenhoping van mensen voorkomen worden.
 • Gewondenverzorging
  Bij een ongeval in een mensenmassa kunnen veel slachtoffers vallen. Daarom zijn er veel ambulances nodig. Niet iedereen kan gelijktijdig worden geholpen. De zwaarst gewonden gaan het eerst naar het ziekenhuis. Licht gewonden moeten er tijdens dit soort grote ongelukken rekening mee houden dat zij lang moeten wachten.
 • Ontruiming
  Indien nodig ontruimt de politie het evenement om de hulpdiensten goed de ruimte te geven om te helpen. Er kan ook gekozen worden om het evenement door te laten gaan, zodat de afvoerwegen vrijblijven voor ambulances.

wat als de hulpdiensten nog niet kunnen komen?

In Nederland hebben we het goed voor elkaar. Toch kan het gebeuren dat de hulpdiensten niet iedereen even snel kan helpen. Meestal omdat het aanbod de capaciteit overstijgt. Bijvoorbeeld bij extreem weer, langdurige stroomuitval of een grote overstroming. Wat doe je dan?

De vier stappen als hulp op zich laat wachten:

 • Eigen veiligheid
  Wat er ook gebeurt, zorg in eerste instantie voor je eigen veiligheid. Neem geen onnodige risico's. Blijf bijvoorbeeld bij extreem weer binnen.
 • Situatie beoordelen
  Probeer na te gaan wat de risico's precies zijn. Wat kun je zelf aan? En waar bij heb je echt hulp van anderen nodig? Kijk of er anderen zijn die kunnen helpen.
 • Alarmeer de overheid
  Kan je probleem echt niet zelf aan en kan het ook niet wachten? Probeer dan nogmaals de hulpdiensten te bellen. De centrale beoordeelt dan of uw noodsituatie prioriteit krijgt.
 • Verleen hulp
  Laten de hulpdiensten (nog) op zich wachten? Verleen dan indien mogelijk eerste hulp. Eventueel met hulp van anderen.

Ervaringen van betrokkenen

Een betrokkene bij de Amsterdamse 4 mei viering in 2010 vertelt:  " Ik hoorde geschreeuw. Meteen begon de mensenmassa te schuiven. Ik stond er middenin en kon geen kant op. Gelukkig had ik mijn kind op mijn ouders waardoor deze niet onder de voet werd gelopen. Ik heb hem zo stevig mogelijk vastgehouden tot er weer iets meer ruimte was. Het laat je wel nadenken over wat er in een mensenmassa kan gebeuren".

Hoe beoordeel ik iemands toestand?

 • Bewustzijn
  Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer. Praat tegen het slachtoffer. Als iemand niet reageert is hij of zij bewusteloos.
 • Luchtweg
  Bij een bewusteloos persoon kan de tong in de keel zakken. De luchtweg van de persoon houd je als volgt vrij:
  • Draai het slachtoffer op de rug.
  • Kantel het hoofd voorzichtig naar achteren en til de kin omhoog.
 • Ademhaling
  Is de luchtweg open? Controleer dan gedurende minimaal 10 seconden of het slachtoffer normaal ademt.
  • Kijk of de borstkas op en neer gaat.
  • Luister aan de mond en de neus naar ademhalingsgeluiden.
  • Voel met je wang of er luchtstroming is.

Als iemand geen adem meer haalt, begin dan met reanimeren

Waar kan ik een eerste hulp cursus doen?

Met een EHBO cursus weet je alles wat je kunt doen om in noodsituaties hulp te kunnen verlenen. Je leert belangrijke levensreddende handelingen en hoe je moet handelen bij verschillende noodsituaties. Aan het einde van de cursus ben je een gediplomeerd hulpverlener.
 
Wist je dat veel zorgverzekeraars het volgen van een EHBO cursus gedeeltelijk of volledig vergoeden? Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.
 
Er is ook de korte cursus Wat doe je in nood? In deze cursus leer je een aantal beginselen van brandveiligheid en eerste hulp. Je kunt ook beginnen met het e-learning onderdeel van de cursus. Zo leer je in maximaal 30 minuten een aantal belangrijke tips & trucs over eerste hulp en brandpreventie. Ga nu naar de e-learning pagina en begin direct!
 
Klik hier voor het actuele cursusaanbod van het Rode Kruis bij jou in de buurt.