valpartij

wat doe je bij een valpartij?

valpartij

Wist je dat valpartijen zorgen voor de meeste slachtoffers in ons land? Bij een ernstige val is snelle eerste hulp erg belangrijk. Kijk voor meer informatie ook op de site van het Rode Kruis.

1 Eigen veiligheid

Bepaal eerst of het slachtoffer veilig ligt. En of het voor jezelf veilig is om het slachtoffer te helpen.

2 Beoordeel de situatie

Beoordeel de toestand van het slachtoffer: is hij of zij buiten bewustzijn? Als het slachtoffer hevig bloedt, dan kan er sprake zijn van een slagaderlijke bloeding. Als een arm of been niet of moeilijk gebruikt kan worden, dan is er waarschijnlijk sprake van een kneuzing, ontwrichting of breuk.

3 Informeer de hulpdiensten

Bel 112 alleen als het slachtoffer niet verplaatst kan worden of ernstig gewond is. Vraag naar de ambulancezorg en geef je exacte adres. Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk wat er aan de hand is.

4 Verleen hulp

Een kneuzing, ontwrichting of breuk koel je met ijs in een doek. Bij een (slagaderlijke) bloeding druk je de wond dicht met een schone doek. Bij veel bloedverlies kan het slachtoffer het bewustzijn verliezen.

om een slachtoffer van een valpartij te helpen?

Vaak kun je met een paar eenvoudige handelingen een groot verschil maken. Hier onder vind je een aantal tips.

Hoe beoordeel ik iemands toestand?

 • Bewustzijn
  Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer. Praat tegen het slachtoffer. Als iemand niet reageert is hij of zij bewusteloos.
 • Luchtweg
  Bij een bewusteloos persoon kan de tong in de keel zakken. De luchtweg van de persoon houd je als volgt vrij:
  • Draai het slachtoffer op de rug.
  • Kantel het hoofd voorzichtig naar achteren en til de kin omhoog.
 • Ademhaling
  Is de luchtweg open? Controleer dan gedurende minimaal 10 seconden of het slachtoffer normaal ademt.
  • Kijk of de borstkas op en neer gaat.
  • Luister aan de mond en de neus naar ademhalingsgeluiden.
  • Voel met je wang of er luchtstroming is.

Als iemand geen adem meer haalt, begin dan met reanimeren

Wat zijn de basisstappen van eerste hulp?

Eerste hulp is niet moeilijk of ingewikkeld. Iedereen kan het. Het vraagt wel enige voorbereiding. Het Oranje Kruis laat in de volgende video’s zien op welke manier je basishulp toepast bij een noodsituatie.

Eerste hulp bij bewusteloosheid

 Eerste hulp bij een bloeding

Eerste hulp bij een botbreuk

Eerste hulp bij een brandwond

Eerste hulp bij een verslikking

Eerste hulp bij een verstuiking

Waar kan ik in de buurt een EHBO cursus volgen?

Met een EHBO cursus weet je alles wat je kunt doen om in noodsituaties hulp te kunnen verlenen. Je leert belangrijke levensreddende handelingen en hoe je moet handelen bij verschillende noodsituaties. Aan het einde van de cursus ben je een gediplomeerd hulpverlener.

Wist je dat veel zorgverzekeraars het volgen van een EHBO cursus gedeeltelijk of volledig vergoeden? Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Er is ook de korte cursus Wat doe je in nood? In deze cursus leer je een aantal beginselen van brandveiligheid en eerste hulp. Je kunt ook beginnen met het e-learning onderdeel van de cursus. Zo leer je in maximaal 30 minuten een aantal belangrijke tips & trucs over eerste hulp en brandpreventie. Ga nu naar de e-learning pagina en begin direct!

Kijk in de agenda voor de eerste volgende cursus in de buurt.

Hoe leer ik reanimeren?

Reanimeren is niet moeilijk, maar vergt wel enige oefening. In het kort kun je reanimeren via 5 stappen:

Stap 1
Controleer het bewustzijn van het slachtoffer door voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer te schudden en tegen het slachtoffer te praten. Als iemand niet reageert is hij of zij bewusteloos.

reanimatiestap1

Stap 2
Controleer de ademhaling door 10 seconden te kijken of de borstkas omhoogkomt. Door te luisteren aan de mond en neus of je ademgeluiden hoort.

reanimatiestap2

Stap 3
Start de reanimatie met 30 hartmassages. Hou daarbij een tempo aan van 100 keer per minuut.

reanimatiestap3

Stap 4
Beadem vervolgens 2 keer.

reanimatiestap4

Stap 5
Geef direct weer 30 hartmassages steeds af met 2 beademingen tot het moment dat iemand met een AED (Automatische Externe Defibrillator) arriveert of tot hulpverleners de reanimatie overnemen.

reanimatiestap5

Om goed te kunnen reanimeren, is enige oefening van belang. Daarom wordt er ook in jouw omgeving een reanimatiecursus georganiseerd. Hier leer je in een korte cursus hoe je kinderen en volwassenen moet reanimeren. De data en locatie vind je in de agenda. Met dank aan de Nederlandse Hartstichting.

Kijk in de agenda voor de eerst volgende cursus in de buurt.