Treinongeval

Wat doe je bij een treinongeval?

Treinongeval

Nederland heeft een druk spoorwegennet en een treinongeval is altijd mogelijk. Bij een treinongeval kunnen veel slachtoffers vallen. Het kan soms lang duren voordat de hulpdiensten het ongeval kunnen bereiken. Het laatste treinongeval in Nederland met een flink aantal slachtoffers dateert van 21 april 2012, toen bij Amsterdam CS twee treinen frontaal op elkaar zijn gebotst.

Een treinongeval kan veroorzaakt worden doordat:

 • de machinist een rood sein over het hoofd ziet.
 • het automatische trein-stop-systeem niet goed functioneert
 • de trein in botsing komt met persoon of voertuig bij een overgang.

De gevolgen verergeren doordat de incidentlocatie moeilijk bereikbaar is, waardoor de hulpdiensten lang op zich laten wachten of door betrokkenheid van een goederentrein geladen met giftige stoffen.

1 Eigen veiligheid

Beoordeel hoe je er aan toe bent en wat je nog kunt doen. Kijk uit voor glas en scherpe voorwerpen. Kijk ook uit voor hoogspanningskabels.

2 Beoordeel de situatie

Waarschijnlijk zijn er meerdere gewonden. Bekijk hoeveel mensen gewond zijn en hoe zij er aan toe zijn. Ga naar buiten om een totaalbeeld te krijgen.

3 Informeer de hulpdiensten

Een treinongeval kan overal plaatsvinden, ook in dunbevolkte gebieden. Bel 112, beschrijf waar je bent en wat je ziet. Vermeld het aantal gewonden en hoeveel mensen betrokken zijn.

4 Verleen hulp

Probeer hulp te verlenen aan andere passagiers. Probeer mensen te verzamelen op een veilige plek in de buurt van het incident.

bij een treinongeval?

Bij een groot ongeluk of een ramp zijn veel verschillende hulpverleners tegelijk actief. Welke taken hebben de verschillende hulpverleners precies?

 • Veilig stellen
  ProRail haalt de stroom van de bovenleiding om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Indien een ontspoorde trein dreigt om te vallen, zal de brandweer deze stutten.
 • Redding
  Bij een grootschalig treinongeval kunnen veel mensen bekneld zitten. De brandweer knipt de slachtoffers dan uit het wrak. Hiervoor gebruiken zij zware technische hulpmiddelen, zoals motorzagen en hydraulische scharen
 • Gewondenverzorging
  Bij een grootschalig ongeval kunnen veel slachtoffers vallen. Daarom zijn er veel ambulances nodig. Niet iedereen kan gelijktijdig worden geholpen. De zwaarst gewonden gaan het eerst naar het ziekenhuis. Licht gewonden moeten er tijdens dit soort grote ongelukken rekening mee houden dat zij lang moeten wachten.
 • Trauma assistentie
  Als de slachtoffers meer medische hulp nodig hebben dan ambulancemedewerkers kunnen geven, komen er – soms per helikopter - trauma-artsen. Zij zijn gespecialiseerd in het stabiliseren van zwaar gewonden.
 • Verkeersmobiliteit
  Bij een treinongeval is het altijd erg druk. Bovendien kan het ongeluk op een slecht bereikbare plek gebeurd zijn. De politie leidt onder deze moeilijke omstandigheden het verkeer in goede banen. Om de drukte te reguleren, sluit zij meestal de plek waar het ongeluk is gebeurd af, zodat alleen mensen die hulp bieden op de plek van het ongeluk aanwezig zijn.
 • Opvang
  Als er veel mensen bij het incident betrokken zijn, worden zij opgevangen op een warme, centrale plek. Hier kunnen ze informatie en medische hulp krijgen. Vanuit de locatie kunnen mensen vervolgens naar huis of een andere locatie.

Wat als de hulpdiensten (nog) niet kunnen komen?

In Nederland hebben we het goed voor elkaar. Toch kan het gebeuren dat de hulpdiensten niet iedereen even snel kunnen helpen. Meestal omdat het aanbod de capaciteit overstijgt. Bijvoorbeeld bij extreem weer, langdurige stroomuitval of een grote overstroming. Wat doe je dan?

De vier stappen als hulp op zich laat wachten:

 • Eigen veiligheid
  Wat er ook gebeurt, zorg in eerste instantie voor je eigen veiligheid. Neem geen onnodige risico's. Blijf bijvoorbeeld bij extreem weer binnen.
 • Beoordeel de situatie
  Probeer na te gaan wat de risico´s precies zijn. Wat kun je zelf aan en waar bij heb je echt hulp van anderen nodig? Kijk of er anderen zijn die kunnen helpen.
 • Alarmeer de overheid
  Kan je het probleem echt niet zelf aan en kan het ook niet wachten? Probeer dan nogmaals de hulpdiensten te bellen. De centrale beoordeelt dan of uw noodsituatie prioriteit krijgt.
 • Verleen hulp
  Laten de hulpdiensten (nog) op zich wachten? Verleen dan indien mogelijk eerste hulp. Eventueel met hulp van anderen. 

Hoe beoordeel ik iemands toestand?

 • Bewustzijn
  Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer. Praat tegen het slachtoffer. Als iemand niet reageert is hij of zij bewusteloos.
 • Luchtweg
  Bij een bewusteloos persoon kan de tong in de keel zakken. De luchtweg van de persoon houd je als volgt vrij:
  • Draai het slachtoffer op de rug.
  • Kantel het hoofd voorzichtig naar achteren en til de kin omhoog.
 • Ademhaling
  Is de luchtweg open? Controleer dan gedurende minimaal 10 seconden of het slachtoffer normaal ademt.
  • Kijk of de borstkas op en neer gaat.
  • Luister aan de mond en de neus naar ademhalingsgeluiden.
  • Voel met je wang of er luchtstroming is.

Als iemand geen adem meer haalt, begin dan met reanimeren

Wat zijn de basisstappen van eerste hulp?

Eerste hulp is niet moeilijk of ingewikkeld. Iedereen kan het. Het vraagt wel enige voorbereiding. Het Oranje Kruis laat in deze video’s zien op welke manier je basishulp toepast bij een noodsituatie.

Volg een EHBO cursus

Met een EHBO cursus weet je alles wat je kunt doen om in noodsituaties hulp te kunnen verlenen. Je leert belangrijke levensreddende handelingen en hoe je moet handelen bij verschillende noodsituaties. Aan het einde van de cursus ben je een gediplomeerd hulpverlener.

Wist je dat veel zorgverzekeraars het volgen van een EHBO cursus gedeeltelijk of volledig vergoeden? Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Er is ook de korte cursus Wat doe je in nood? In deze cursus leer je een aantal beginselen van brandveiligheid en eerste hulp. Je kunt ook beginnen met het e-learning onderdeel van de cursus. Zo leer je in maximaal 30 minuten een aantal belangrijke tips & trucs over eerste hulp en brandpreventie. Ga nu naar de e-learning pagina en begin direct!

Kijk in de agenda voor de eerst volgende cursus bij jou in de buurt