in of om het huis

wat doe je als er brand uitbreekt in of om het huis?

in of om het huis

In 2012 rukte de brandweer in Nederland meer dan 36.000 keer uit voor een brand. Wist je dat binnen twee minuten een flinke brand kan ontstaan die je niet meer zelf kunt blussen? En dat je huis in 5 minuten volledig in brand kan staan? Handel dus snel.

De rook die vrijkomt bij brand bevat giftige gassen. Het inademen hiervan veroorzaakt de grootste problemen. De meeste dodelijke slachtoffers vallen dan ook tijdens de slaap.

De oorzaken van brand zijn vaak:

 • Vlam in de pan die geblust wordt met water
 • Roken in bed: smeulende sigaretten zorgen vaak voor brand
 • Gebruik van elektrische apparaten met onveilige bedrading

1 Eigen veiligheid

Stop met wat je aan het doen bent. Alarmeer iedereen in je huis. Ga niet in de rook staan. Rook is altijd gevaarlijk.

2 Beoordeel de situatie

Bepaal of de brand nog is te blussen. Besluit je te gaan blussen, doe het dan snel en volgens de instructies. Besluit je te vluchten, volg dan je eigen vluchtplan (zie 'maak een vluchtplan' verder op de pagina).

3 Informeer de hulpdiensten

Bel 112. Vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.

4 Verleen hulp

Waarschuw de buren, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig. De brandweer arriveert gemiddeld in 8 minuten. Leg uit waar het brandt en of er nog mensen in de woning zijn.

bij een brand?

Bij een brand worden veel hulpverleners met heel verschillende taken bijeengeroepen. Maar welke taken hebben de verschillende eenheden precies?

 • Blussen
  De belangrijkste taak bij brand is het blussen van de brand. Hiervoor is de brandweer gemiddeld binnen 8 minuten na alarmering aanwezig met een tankautospuit. Om de brand vanuit de hoogte te bestrijden kan ook een autoladder ingezet worden.
 • Redden van slachtoffers
  Het redden van slachtoffers is de taak van de brandweer. Met hun speciale uitrusting kunnen ze een gebouw vol rook in om slachtoffers eruit te halen.
 • Medische verzorging
  Slachtoffers van brand hebben vaak last van rookvergifting of brandwonden. Ambulancepersoneel verleent direct hulp en vervoert slachtoffers naar het ziekenhuis.
 • Ontruiming en opvang
  Omdat rook gevaarlijk is, moeten omwonenden bij grote branden soms tijdelijk hun huis verlaten. Als mensen zelf geen opvang kunnen regelen doet de gemeente dat.
 • Afzetten en onderzoek
  De politie zet de plek van het incident af, zodat de hulpdiensten er veilig kunnen werken. Wanneer er sprake is van een verdachte brand doet de politie onderzoek of er sprake is van opzet.

wat als de hulpdiensten (nog) niet kunnen komen?

In Nederland kunnen de hulpdiensten veel aan. Het kan echter gebeuren dat de hulpvraag het aanbod van de hulpdiensten overstijgt en dat niet iedereen snel geholpen kan worden. Bijvoorbeeld bij extreem weer, langdurige stroomuitval of een grote overstroming. Lees daarom hier onder wat je zelf kunt doen om je voor te bereiden op een brand in of om je huis.

Hoe bereid je je voor op brand in of om het huis?

Brand grijpt razendsnel om zich heen. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent. Het kan 8 minuten duren voor de brandweer er is. In de tussentijd ben je op jezelf aangewezen! Zo kun je je voorbereiden:

Maak een vluchtplan

 • Hoe kom je buiten als je in je slaapkamer bent en de trap staat in brand? Het is slim om hier van te voren over na te denken. Maak een vluchtplan:
 • Bedenk wat vanuit verschillende kamers de snelste vluchtroute naar buiten is.
 • Bepaal een alternatieve, tweede vluchtroute. Denk eventueel aan een extra route door een vluchtladder aan te schaffen.
 • Oefen de vluchtroute met je ogen dicht. Bij brand bestaat de kans dat je letterlijk geen hand voor ogen ziet.
 • Bespreek de vluchtroutes met je huisgenoten. Maak afspraken over wie voor wie zorgt. Kleine kinderen, mensen met een beperking en huisdieren hebben hulp nodig.
 • Sluit tijdens het vluchten de deuren achter je. Een dichte deur kan brand tot 20 minuten vertragen.
 • Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zijn zonder sleutels. Leg de huissleutels op een vaste plek.
 • Na een brand kun je soms voor langere tijd je huis niet meer in. Heb je een plek waar je terecht kunt, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.

Waarom moet je van tevoren over je vluchtplan nadenken? Bekijk het volgende filmpje en je weet waarom!

Plaats rookmelders

Omdat brand zo snel om zich heen grijpt, is een alarmsysteem onontbeerlijk. Zeker als je slaapt. Installeer daarom rookmelders.

Waar horen rookmelders te hangen?

 • Rookmelders horen in de vluchtwegen. Dit zijn: de hal, de overloop, of ruimten waardoor vanuit de slaapkamer gevlucht kan worden.
 • Volg de vluchtweg vanaf de verst gelegen slaapkamer tot de voordeur: elke ruimte in de vluchtweg die afgesloten wordt door een deur, moet van een rookmelder zijn voorzien.
 • Houd altijd afstand van lampen, ventilatieroosters, badkamer en keuken.
 • Hang de rookmelders zo hoog mogelijk aan het plafond met dubbelzijdig tape of schroeven

Vergeet niet: controleer de batterij regelmatig en houd de rookmelder stofvrij.

Koop blusmiddelen

 • Als de brand nog beperkt is (minder dan een halve meter hoog) en als er (bijna) nog geen rookontwikkeling is, dan kun je de brand zelf proberen te blussen. Koop daarvoor een brandblusser en/of een blusdeken.

 • Een blusdeken is een handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld als iemands kleren in brand staan, bij vlam in de pan of bij brand in een televisietoestel. Zorg er wel altijd voor dat je handen goed afgeschermd zijn .

 • Oefen het gebruik van een blusser of een branddeken. Laat je brandblusser jaarlijks controleren bij de leverancier. Zo weet je zeker dat deze ook echt werkt als je hem nodig hebt.

 • Bij een vlam in de pan: gebruik nooit de brandblusser en ook geen water. Dit verergert de brand alleen maar. Gebruik een blusdeken, natte lap of nog beter: schuif er een passende deksel overheen.

Leer meer over brand en blussen

Er zijn cursussen waar je meer kunt leren over brandpreventie en brandbestrijding. Denk bijvoorbeeld aan een BHV (bedrijfshulpverleners) cursus. Hier ervaar je bijvoorbeeld de intensiteit van hitte en hoe het voelt om door de rook te lopen. Zo ben je beter voorbereid op het moment dat er een brand is in jouw omgeving.

Er is ook de mogelijkheid om een korte cursus op internet te volgen. Je kunt kosteloos aan het e-learning onderdeel van de Cursus wat doe je in nood? meedoen. Zo leer je in maximaal 30 minuten een aantal belangrijke tips & trucs over eerste hulp en brandpreventie. Ga nu naar de e-learning pagina en begin direct!

Klik hier voor het actuele cursusaanbod.

Om te kijken wat het effect is van de Cursus wat doe je in nood? hebben we deze getest in een oefening. Bekijk hieronder het resultaat:

Check of je brandveilig woont

Bent u veilig in uw eigen huis? Klik hier en test het nu!