bewusteloosheid

Wat doe je bij bewusteloosheid?

bewusteloosheid

Bewusteloosheid kan het gevolg zijn van ernstige problemen. Een paar simpele handelingen kunnen erger voorkomen. Weet daarom wat je moet doen. Kijk voor meer informatie ook op de site van het Rode Kruis.

1 Eigen veiligheid

Bepaal eerst of het slachtoffer veilig ligt. En of het voor jezelf veilig is om het slachtoffer te helpen.

2 Beoordeel de situatie

Beoordeel of het slachtoffer reageert. Schud voorzichtig aan de schouders en praat tegen het slachtoffer. Bij een bewusteloos persoon kan de tong in de keel zakken.

3 Informeer de hulpdiensten

Bel 112. Als er andere mensen aanwezig zijn vraag of zij willen bellen. Vraag naar de ambulancezorg en geef je exacte adres. Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk wat er aan de hand is.

4 Verleen hulp

Blijf bij het slachtoffer tot de ambulance is gearriveerd. Dit kan tot 15 minuten duren. Als iemand geen adem meer haalt, begin dan met reanimeren.

Hoe beoordeel ik iemands toestand?

 • Bewustzijn
  Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer. Praat tegen het slachtoffer. Als iemand niet reageert is hij of zij bewusteloos.
 • Luchtweg
  Bij een bewusteloos persoon kan de tong in de keel zakken. De luchtweg van de persoon houd je als volgt vrij:
  • Draai het slachtoffer op de rug.
  • Kantel het hoofd voorzichtig naar achteren en til de kin omhoog.
 • Ademhaling
  Is de luchtweg open? Controleer dan gedurende minimaal 10 seconden of het slachtoffer normaal ademt.:
  • Kijk of de borstkas op en neer gaat.
  • Luister aan de mond en de neus naar ademhalingsgeluiden.
  • Voel met je wang of er luchtstroming is.

Als iemand geen adem meer haalt, begin dan met reanimeren

Wat zijn de basisstappen van eerste hulp?

Eerste hulp is niet moeilijk of ingewikkeld. Iedereen kan het. Het vraagt wel enige voorbereiding. Het Oranje Kruis laat in deze video’s zien op welke manier je basishulp toepast bij een noodsituatie.

Hoe leer ik reanimeren?

Reanimeren is niet moeilijk, maar vergt wel enige oefening. Klik hier voor de vijf stappen.

Waar kan ik in de buurt een EHBO cursus volgen?

Met een EHBO cursus weet je alles wat je kunt doen om in noodsituaties hulp te kunnen verlenen. Je leert belangrijke levensreddende handelingen en hoe je moet handelen bij verschillende noodsituaties. Aan het einde van de cursus ben je een gediplomeerd hulpverlener.

Wist je dat veel zorgverzekeraars het volgen van een EHBO cursus gedeeltelijk of volledig vergoeden? Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Er is ook de korte cursus Wat doe je in nood? In deze cursus leer je een aantal beginselen van brandveiligheid en eerste hulp. Je kunt ook beginnen met het e-learning onderdeel van de cursus. Zo leer je in maximaal 30 minuten een aantal belangrijke tips & trucs over eerste hulp en brandpreventie. Ga nu naar de e-learning pagina en begin direct!

Kijk in de agenda voor de eerste volgende cursus in de buurt.

Om te kijken wat het effect is van de cursus Wat doe je in nood? hebben we deze getest in een oefening. Bekijk hieronder het resultaat.