als iemand te water raakt

Wat doe je als iemand te water raakt?

als iemand te water raakt

Verdrinkingen komen helaas nog vaak voor in Nederland. De hulpdiensten kunnen in veel gevallen niet op tijd arriveren. Hulp van omstanders kan dan levens redden. In Nederland komen jaarlijks gemiddeld 83 mensen om het leven door verdrinking.

Oorzaken van verdrinkingen zijn vaak gevaarlijk (rij)gedrag in de buurt van water of onoplettendheid. Bij de meeste waterongevallen gaat het om auto's die van de weg raken en in het water belanden. Mensen kunnen onder water bekneld raken in hun auto.

De gevolgen verergeren door het niet tijdig kunnen vluchten uit de auto, duisternis en kou waardoor desoriëntatie en onderkoeling plaatsvindt of doordat het op rustige wegen vaak langer duurt voordat er hulp is.

(Bronnen: Consument en Veiligheid, Brandweer Amsterdam-Amstelland)

1 Eigen veiligheid

Ben je getuige van een dreigende verdrinking: spring dan niet direct het water in.

2 Beoordeel de situatie

Bepaal eerst of een reddingspoging slim is. Let vooral op zaken als de diepte van het water, eventuele stroming en zichtbaarheid van het slachtoffer. Vraag om hulp van mogelijke omstanders.

3 Informeer de hulpdiensten

Bel voordat je een reddingpoging doet eerst met 112 of laat iemand anders bellen. Vraag naar de brandweer en geef het exacte adres. Beschrijf verder de situatie zo nauwkeurig mogelijk.

4 Verleen hulp

Als je denkt dat een reddingspoging verantwoord is, doe dit dan zo snel mogelijk. Wacht niet op hulpdiensten. Let op: de deur van een auto kan moeilijk te openen zijn door de druk van het water. Mocht het slachtoffer niet meer ademen: start meteen reanimatie.

Als je geen reddingspoging kunt doen, onthoud dan aan de hand van de omgeving waar het slachtoffer onder water is verdwenen.

als iemand te water raakt?

 • Redden van slachtoffers
  Het redden van slachtoffers van een waterongeval is de taak van de brandweer. De duikers zijn speciaal opgeleid om slachtoffers uit het water te halen.
 • Medische verzorging
  Slachtoffers die lang in het water liggen zijn vaak onderkoeld. De medische verzorging wordt verzorgd door ambulancepersoneel.
 • Specialistische medische bijstand
  Slachtoffers van een waterongeval kunnen er slecht aan toe zijn. Vaak wordt medische assistentie gevraagd van een trauma-arts (Mobiel Medisch Team). De arts kan indien nodig met een Traumahelikopter worden ingevlogen.
 • Afzetten en onderzoek
  De politie zet de plek van het incident af, zodat er door de hulpdiensten veilig gewerkt kan worden. Verder doet de politie onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Wat als de hulpdiensten (nog) niet kunnen komen?

In Nederland kunnen de hulpdiensten veel aan. Het kan gebeuren dat de hulpvraag het aanbod van de hulpdiensten overstijgt en dat niet iedereen snel geholpen kan worden. Bijvoorbeeld bij extreem weer, langdurige stroomuitval of een grote overstroming. Wat doe je dan?
De vier stappen als hulp op zich laat wachten:

 • Eigen veiligheid
  Wat er ook gebeurt, zorg in eerste instantie voor je eigen veiligheid. Neem geen onnodige risico's. Blijf bijvoorbeeld bij extreem weer binnen.
 • Beoordeel de situatie
  Probeer na te gaan wat de risico´s precies zijn. Wat kun je zelf aan en waar bij heb je echt hulp van anderen nodig? Kijk of er anderen zijn die kunnen helpen.
 • Alarmeer de overheid
  Kan je het probleem echt niet zelf aan en kan het ook niet wachten? Probeer dan nogmaals de hulpdiensten te bellen. De centrale beoordeelt dan of uw noodsituatie prioriteit krijgt.
 • Verleen hulp
  Laten de hulpdiensten (nog) op zich wachten? Verleen dan indien mogelijk eerste hulp. Eventueel met hulp van anderen. 

Wat doe je als je met je auto te water raakt?

Zo kom je snel uit de auto:

 • Maak de autogordels los. Lukt dat niet? Snijd dan de gordel door met het mes dat in de veiligheidshamer zit.
 • Sla met een paar ferme tikken de zijruit kapot. Het liefst in de hoeken. Het dakraam en de achterruit zijn ook geschikt. De voorruit juist niet: deze is van gelaagd glas.
 • Je kunt het beste ruggelings door het raam ontsnappen, dus met je gezicht naar het dak.

Zit je in de auto met kleine kinderen ? Dan is dit de beste methode:

 • Zet eerst één van de kinderen op het dak van de auto en bevrijd daarna de andere kinderen uit de auto. De auto blijft over het algemeen nog even drijven. De andere medepassagiers kun je het beste via het raam uit de auto helpen.

Beschikbare cursussen

 • Zwemles. De meeste Nederlanders kunnen zwemmen. Dat is maar goed ook, met zoveel water. Kan je niet zwemmen? Volg dan een zwemcursus. Kijk hier voor erkende zwemscholen. Maar denk ook eens aan het leren van reddend zwemmen.

 • Auto te water. Er zijn specifieke cursussen die zich richten op jezelf redden als je met je auto te water raakt. Hierbij kun je in een zwembad (met een cabine) oefenen hoe je zo snel mogelijk een te water geraakt voertuig kunt verlaten. Kijk voor een cursus in de buurt eens op internet rond.

 • Reanimatiecursus. Om goed te kunnen reanimeren, is enige oefening van belang. Ook bij jou in de buurt worden reanimatiecursussen georganiseerd. Hier leer je in een korte cursus hoe je kinderen en volwassenen moet reanimeren. De data en locatie vind je hier.